Vittrut i Karlstad april 2003

linjehotwax.gif (853 bytes)

Upptäckten
Vid halv sextiden på torsdagen den 10/4 2003 upptäckte Dan Mangsbo en vittrut. Vittruten stod på en sandrevel i Klarälven strax bredvid ishallen Löfbergs Lila Arena. Platsen var således Färjestad i Karlstad, inte alls långt från den plats där en taigatrast sågs några dagar tidigare. Vittruten fanns på plats under några timmar, men försvann före mörkrets inbrott.

På fredagsmorgonen sågs truten igen, men lyckades på nytt försvinna från sandbanken utanför ishallen. Den dök upp igen strax före lunch. Den sov några timmar, sedan var den återigen borta. Förmodligen drog den iväg för att äta, för att komma tillbaka till reveln för att smälta maten. Älven tycks nämligen krylla av småslom just nu när isen just släppt. Många trutar hängde på fredagsmorgonen i luften strax norr om ishallen, ivrigt dykande ner i Klarälven och dess läckerheter.

Även på lördagsmorgonen fanns vittruten på plats utanför Löfbergs Lila Arena. Därefter sågs den på sjön Alsterns is och på Djupdalens soptipp. Den sista kända observationen gjordes på Djupdalen på måndagen.  

Några karaktärer
En vittrut är som namnet ljusare än de trutar som normalt vistas på våra breddgrader. Det ljusa är framför allt vingpennorna, som saknar svart teckning. De adulta fåglarna ser för övrigt ut ungefär som en gråtrut, dock något större och mera långbenta. Till kroppsbyggnad liknar vittruten havstrut, men är något mindre. (Man ska dock komma ihåg att storlek är något som varierar individuellt. Ovanstående gäller de typiska artrepresentanterna.)

Det är emellertid inte adulta exemplar som dyker upp i Värmland utan ungfåglar eller subadulta exemplar. Den aktuella fågeln på Färjestad var en 3K, dvs i sina andra vinterdräkt. Det innebär en grovfläckig teckning med inslag av gråa, brunaktiga och vita fjädrar. En fågel i första vinterdräkt är finare tecknad vilket ger ett jämnare, sandfärgat intryck. En typisk karaktär för vittrut i första vinterdräkt är näbbteckningen. Den är har nämligen en svart yttre tredjedel medan de två inre tredjedelarna är skära. I andra vinterdräkt blir ofta den yttersta näbbspetsen ljus. "Färjestadsfågeln" har antydan till ljus näbbspets, inte mer. Den liknar alltså i detta avseende en fågel i första vinterdräkt.

Fynd
Fram till och med 2002 har 23 fynd dokumenterats i Värmland. Hittills i år är denna vittrut den andra. (Den första sågs vid Hammarö fågelstation i januari.)

De observerade fåglarna är grovt sett av två typer. Dels kan det vara fråga om vintergäster (ofta första vinterfåglar) som kan stanna ett längre tag, ibland flera månader. Dels kan värmländska besökare vara på flytt norrut. Gissningsvis tillhör "Färjestadsfågeln" denna andra kategori. Vittruten häckar i arktiska områden.

Samtliga värmländska fynd

Vittrut (Larus hyperboreus) Färjestad, Karlstad den 10/4 2003. Foto: Dan Mangsbo
 
Vittrut (Larus hyperboreus) Färjestad, Karlstad den 10/4 2003. Foto: Dan Mangsbo
 
Flera bilder på den aktuella vittruten finns utlagda på nätet av Dan Mangsbo
 
 

 

linjehotwax.gif (853 bytes)