Stäppvarfågel i Munkfors

linjehotwax.gif (853 bytes)

Tidigt på eftermiddagen torsdagen den 15/10 1998 fick Morgan Johansson i Sunne ett telefonsamtal från en nära bekant i Munkfors. Det var lokalredaktören för Värmlands Folkblad Rolf Jansson, som ringde. Han berättade att han hade haft en varfågel på besök i 12 dagar. Rolf talade vidare om att fågeln betedde sig oskyggt och att den uppträdde lite underligt sett med "varfågelögon", bl a satte den sig gärna lite lågt i buskar. Morgan hajade till och bestämde sig för att ta en titt på fågeln.
     Väl framme i Munkerud i Munkfors såg Morgan genast att det inte var frågan om en vanlig varfågel. Detta exemplar var mycket ljus och gav ett ovanligt brokigt uttryck. Den var nästan helt vit framför ögat och hade en stor, ljus näbb. På nära håll (fågeln var fortfarande oskygg) såg han också att vingbakkanten var vit. Bröstet var smutsvitt. Vidare stack varfågelns handpennor ut mycket längre än hos nominatrasen excubitor. Till sist var det vita området "en bit upp på vingen" märkbart större än hos vår vanliga varfågel och begränsat till enbart handpennorna. Morgan bestämde varfågeln till ett exemplar av rasen pallidirostris och larmade ut fyndet på RiX-larm. Strax dök flera skådare upp, bl a bröderna Bill och Dan Zetterström. De bekräftade rastillhörigheten och åldern 1K.

stappvarfagel1tusk.jpg (16703 bytes)

Stäppvarfågel (Lanius excubitor pallidirostris), Munkerud, Munkfors 15-18/10 -98. Video : Stieg Carlsson. 
     Som tidigare nämts var fågeln oskygg. Den har under sina dagar i Munkerud inte varit rädd för tomtägaren Rolf Jansson. Han berättar att han kommit så pass nära som 4-5 meter. Med jämna mellanrum födosöker den flygande över ett grönt fält bredvid tomten. Ofta sitter den sedan på en telefontråd eller på något föremål i anslutning till huset. På torsdagen satt den i en brädstapel strax innan mörkrets inbrott. Här hade den uppenbarligen ett matförråd. Då och då hoppade den ner någon meter och fiskade upp en gnagare, som den sedan slukade med god aptit.
     För den som är sugen på ett nytt (ras)kryss, kommer här en vägbeskrivning: Låt oss säga att Ni kommer från Karlstad. Åk då väg 62 norrut mot Munkfors. Någon kilometer innan samhällets centrum, tar Ni åt väster (vänster). Det står Munkerud (som stadsdelen heter) och Sunne på vägskyltarna. Kör därefter 600 meter (rakt fram) tills Ni ser ett stort rött hus på höger sida. Huset är försett med 4 parabolantenner och har en skylt med texten "Munkfors Motorclub". Här går det bra att ställa bilen. På andra sidan vägen (och allså på vänstra sidan när Ni först kom körande) ligger ett fält. På andra sidan fältet fanns fågeln. Enklast är att promenera gatan (som heter Dammvägen) fram till det hus som ligger sist (nummer 18) och längst västerut. Ni känner igen huset på att det ligger en mindre ladugård bredvid det. Fågeln har alltså hållit till vid Dammvägen 18 och kring det gröna fältet norr om huset.

stappvarfagel2tusk.jpg (28627 bytes)

Stäppvarfågel (Lanius excubitor pallidirostris), Munkerud, Munkfors 15-18/10 -98. Video : Stieg Carlsson. 
     Lanius excubitor pallidirostris är i Sverige alltså ansedd som en ras av varfågel. I Nederländerna har dock den nationella raritetskommittén bestämt att man ska betrakta pallidirostris som en egen art. Det har höjts flera röster för samma sak i Sverige och vissa initierade källor hävdar att denna utveckling är högst trolig. Förutom glädjen att få se en pallidirostris, kan det kanske i framtiden löna sig rent "artmässigt" att besöka Munkerud.
     Hur pass ovanlig är då pallidirostris ? Det finns endast ett godkänt fynd sedan tidigare (Hamra, Gotland 30/8-6/9 1995). Dock är något fynd till under utredning. I Sverige är alltså denna form av varfågel, som normalt befinner sig öster om Kaspiska havet bort till norra Kina, mycket rar. Det senare på flera sätt.

linjehotwax.gif (853 bytes)

Efterskrift

Det verkar som om vi fick njuta av stäppvarfågeln i fyra dagar. Under måndagen den 19/10 eftersöktes den hela dagen, men återfanns tyvärr inte. Kanske hade den drivits bort av den tilltagande kylan. Stäppvarfågeln är åtminstone delvis långflyttare, med södra Arabien och Östafrika som vintermarker. Munkfors och Värmland var väl förmodligen i kallaste laget.
     Förhoppningsvis hann de flesta intresserade skådare få en rejäl titt på den mycket oskygga fågeln under helgen. Munkerud har i alla fall fått många besökare i och med varfågelbesöket, som skänkte en viss guldkant åt vardagen. Kanske kan lokalpressens reportage också ha skapat ett ökat fågelintresse i bygden. KOF-sidan vill tacka Rolf Jansson, Morgan Johansson och alla tillresta gäster för de fyra dagarna och önskar alla varmt välkomna tillbaka. Kanske blir det förr än Ni tror.

linjehotwax.gif (853 bytes)