Småtrapp vid Norra Hyn

linjehotwax.gif (853 bytes)

trappstortusk.jpg (49846 bytes)

Småtrapp (Tetrax tetrax) Lökene, Norra Hyn, 13-15/5 1999.

Tidigare på denna sida hade vävmästarna själva skrivit en liten notis om småtrappsfyndet vid Norra Hyn i maj i år. Nu har vi fått tillgång till upptäckaren Dan Mangsbos egen skildring av fyndet.

Småtrapp vid Lökene, Norra Hyn 990513-990515.

Inte sällan finns de stora upptäckarna utanför den kända kretsen av fågelskådare. Det finns många exempel där uppmärksamma "ickeskådare" tipsat om fåglar de inte känt igen. Fåglar som senare visat sig vara stora rariteter. Jag blev på fredagsförmiddagen 14/5 uppringd av Göte Fax från Forshaga. Han hade dagen innan vid Norra Hyn stött upp en "kônstig" fågel från en oskördad havreåker. Mest liknade den ripor som han sett i fjällen. Mina funderingar gick åt att det rörde sig om en prydnadshönsfågel som rymt från näraliggande Apertins gård. Tipset kändes därför lagom hett.

Trots uselt väder beslutade jag mig för att undersöka saken närmare. Efter en dryg halvtimme i regnet flyger det upp en fågel ca 200 meter framför mig. Den var stor som en orrhöna och hade mycket vitt på vingarna. På kupade vingar och med hastiga vingslag flög den bort från mig. När den en kort sträcka glidflög var likheten med ripa slående. Fågeln landade utom synhåll en bit söder om Olle Goops travbana vid Lökene. Efter en stunds total förvirring började förslag på arter komma fram. Ganska snabbt dök "trapp" upp. Trots att trapp var än mer osannolikt än ripa kändes det riktigt.

Tio minuter senare återupptäckte jag fågeln i tubkikare på ca 200 meters avstånd. Den låg nu och sov helt öppet i en oskördad havreåker där havren lagt sig. När den en stund senare tittade upp såg jag att det verkligen var en trapp. Eftersom jag aldrig ställts inför problemet att artbestämma en trapp (vilket inte är svårt) hade jag alternativen honfärgad små- eller kragtrapp att välja mellan. Fortfarande fanns dock en otäck känsla att jag drabbats av en black-out trots att jag nu såg fågeln relativt bra. Kanske hade min önskan att avancera i VM (Värmlandsmästerskapet) stigit mig åt huvudet.

Via mobiltelefonen kontaktade jag fågelskådare som jag trodde fanns i närheten. Ganska snabbt dök Mats Strömberg upp. En titt i fågelboken där en flygande småtrapp avbildats röjde alla tvivel. Jag hade lagt märke till det svarta "kommatecknet" på vingens framkant. Mats som sett arten utomlands tvekade inte en sekund. Det var en småtrapp !!

Innan skymningen hade ca. 300 personer besökt lokalen. Vid gryningen nästa morgon fanns ytterligare 60 skådare på plats. Många av dem hade "suttit fast" på Gotland och kunde inte komma redan första dagen. Tillströmningen fortsatte under hela lördagen. Fågeln sågs för sista gången vid 21.45 då den sjönk ner i slow-motion bakom en tuva i kanten av ett dike. Vädret var nu mycket bra varför det är troligt att den dragit hemåt igen under natten som följde.

Fyndet vid Norra Hyn var det första i Värmland och det 23:e i Sverige. De flesta fynden är gamla och utgörs av skjutna fåglar. Fram till början av 1900-talet häckade småtrappen i östra Europa (som närmast östra Tyskland och Polen). Trots ökad ornitologisk aktivitet har fynden blivit färre vilket indikerar att arten minskat. Efter 1961 har tre fynd gjorts. Småtrappen som besökte Norra Hyn var sannolikt en ung (2K) outfärgad hane. Flera ornitologer med erfarenhet av arten utomlands uppfattade bl.a. halsen som svullen. Ett spelsprång på fredagskvällen stärkte misstankarna ytterligare.

Dan Mangsbo

Vävmästarens tillägg: Småtrappen häckar numera närmast i norra Frankrike. Fågeln är normalt ingen långflyttare. I Spanien stannar den kvar hela året.

linjekortsvart.gif (837 bytes)

linjehotwax.gif (853 bytes)