Sammetshätta på Hammarö fågelstation
linjehotwax.gif (853 bytes)
Upptäckten
Efter den mest hektiska ruschen var över vid Hammarö fågelstation på söndagsmorgonen den 4/8 2002, vittjade Björn Ehrenroth det så kallade norra nätet. Nätet ligger en bit ifrån de övriga näten och kallas också raritetsnätet, eftersom det mer än en gång fastnat ovanligheter där, till exempel svarthuvad sparv 1989. Just idag satt det en sylviasångare med röd ögonring i nätet. Björn fick nu bråttom att slå i litteratur och ringa folk. Efter diverse konfererande kunde fågeln bestämmas till en sammetshätta. Fågeln var ett honfärgat exemplar och bestämdes till 2K+ hona.
 
sammetsahatta2liten.jpg (21021 bytes)
Sammetshätta (Sylvia melanocephala) Hammarö fågelstation 4/8 2002. Foto: Dan Mangsbo (Klicka på bilden för en större version)

Fynd
Fyndet är Sveriges femte. Sammetshättor har faktiskt varit årliga under 2000-talet med tidigare fynd på Utklippan (2000) och Omberg (2001). Den aktuella fågeln var den första "höstfågeln" i augusti. Tidigare fynd har gjorts i maj (två gånger), juni (två gånger) samt i oktober. För Värmlands del handlade det om en helt ny art, den 323:e i ordningen.

Dräkt och mått
Fågelns dräkt var kraftigt sliten. Bland annat grundfärg, mörkare bröst och kroppssidor samt stjärtlängd tyder dock på att den var av nominatrasen melanocephala. Måtten var som följer:

Vinglängd 59 mm
Vikt 14,1 gram
Fettklass 6
Stjärtlängd 60 mm
Ben halmfärgade
Andra handpennan lika lång som den sjunde
Utsikter
Fågeln släpptes ca 11.30. Det pågick eftersök av senkomna skådare under söndagen. Fågeln återfanns dock inte. Om någon skulle vilja göra ett nytt försök senare, finns en vägbeskrivning nedan. Fågeln var dock tämligen "fulltankad", vilket ju kan tyda på att den drar vidare ganska snart.
 
sammetshatta1liten.jpg (22800 bytes)
Sammetshätta (Sylvia melanocephala) Hammarö fågelstation 4/8 2002. Foto: Dan Mangsbo (Klicka på bilden för en större version)

Vägbeskrivning
För att hitta till Hammarö fågelstation, kan man med fördel välja följande väg:

blue2.gif (37 bytes) Från E18 vid östra infarten till Karlstad, kör mot "Hammarö"
blue2.gif (37 bytes) Passera kommungränsen mellan Karlstad och Hammarö. Sväng till vänster vid skylt "Takene 10"
blue2.gif (37 bytes) Passera rondell och sväng höger vid skylt "Takene 7"
blue2.gif (37 bytes) Kör rakt fram ända till Takene. Välj den mellersta vägen (grus) vid en vändplan.
Passera info-tavla och 30 km-skylt. Kör mot "Hammarö sydspets".
blue2.gif (37 bytes) Parkera efter ca 800 meter. Följ stigen rakt fram och gå över spången. Till vänster vid spångens slut ligger nätplatserna och märkarkuren.

Mer info om stationens läge finns på http://www.xpress.se/~jani0084/histlage.htm

Jan Wilhelmsson

linjehotwax.gif (853 bytes)