Vinterrally 1998

linjehotwax.gif (853 bytes)

Kalkonerna vann igen !

För andra året i rad vann Kalkonerna (Lars-Peter Jansson och Johan Stedt) det värmländska vinterrallyt. Segern var mycket knapp och kanske var det observationen i gryningen av den stolta tjädertuppen som avgjorde tävlingen. 
     I de värmländska barrskogarna och på Vänerns slättland avgjordes den 23-24/1 1998 års vinterrally. Det var tredje året i följd som rallyt hade formen av ett dygnsrally. Dygn betyder här också 24 timmar, till skillnad från tidigare år då observationstiden har varit något kortare. Ugglespecialisterna hjälptes dock inte nämnvärt av den förlängda "mörkertiden". Nordanvinden bjöd nämligen upp till dans hela natten, med följd att slag- och pärlugglor gäckade samtliga lag. Kattuggla kunde dock de flesta notera på artkortet.
     Inga större sensationer hittades bland gäss och änder, men Kalkonerna fann en pärla i den bergand som låg i Kolstrandsviken. Övervintrande kanadagäss hittades endast av Surfing Birds (vid Hammarö fågelstation). Havsörn och kungsörn observerades på flera platser, vid Baggerud och Kolstrandsviken respektive Hultslätten och längs E 18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.

rally98tusk.jpg (35652 bytes)

Lars-Peter Jansson och Johan Stedt vann igen ! Foto:Sven Larsson
     En "vasskulkande" sothöna vid Mörudden i Skoghall sågs av de flesta lag från Karlstad. Vid fågelborden upptäcktes inga direkta rariteter, men bo- och bergfinkarna på Gruvlyckan visade upp sig för alla som kom i närheten. Vinterspecialare i övrigt var gärdsmyg längs Alsterån, varfågel på en mängd platser och sävsparv på Kummelön.
     Noterbart är att inga lag observerade "typiska värmlänningar" som järpe, gråspett eller vitryggig hackspett. Förutom för segrarlaget lyste även korsnäbbarna med sin frånvaro. Kalkonerna lyckades höra en av den mindre varianten. Förmodligen tar skogsspanandet efter dessa arter lite för lång tid. De flesta satsar i stället på "extrapoäng" på slättmarker och vid öppna vattendrag.

rapphonatusk.jpg (78762 bytes)

Rapphöns på Hultslätten, Kristinehamn. Foto : Per Gustafsson
     De artlistor som inlämnades vid Österviks gård på lördagseftermiddagen skämdes inte för sig. Sammanlagt observerades 63 arter (Se även separat Artlista vinterrally). Vinnarna satte nytt rekord med 47 arter och även silver- och bronslagen noterade ett bättre resultat än det gamla rekordet. Båda lagen hade 46 arter, men Parus nonsens (Bo Fredriksen och Karl Hammar) körde kortare sträcka än Durango (Hans Johansson, Matz Jonson, Göran Paakkonen och Lars Thornberg).
     Ett speciellt hedersomnämnande måste ges till Surfing Birds (Per Gustafsson och Nisse Karlsson) som genomförde rallyt på cykel. De trampade 9 mil och observerade hela 40 arter.

linjehotwax.gif (853 bytes)

Resultat 1998 års vinterrally

Placering och lag

Deltagare

Antal arter

1. Kalkonerna Lars-Peter Jansson, Johan Stedt

47

2. Parus nonsens Bo Fredriksen, Karl Hammar

46

3. Durango Hans Johansson, Matz Jonson, Göran Paakkonen, Lars Thornberg

46

4. Twitch and Shout Hans Bucht, Per-Anders Olsson

42

5. Jägerskiöld, Kolthoff och jag Håkan Funk, Jan Wilhelmsson

41

6. Surfing Birds  Per Gustafsson, Nisse Karlsson

40

7. Stenknäckarna Ivar Hellberg, Ingrid Hellberg

19

linjehotwax.gif (853 bytes)

Tillbaka till rallyportal