Onsdagsvandringar 2004

linjehotwax.gif (853 bytes)
Sista chansen att "onsdagsvandra"
Sedan den 9:e september 1998 har KOF årligen arrangerat de så kallade "Onsdagsvandringarna" på Gamla flygfältet i Karlstad. Succén det första året med några större piplärkor och en juvenil stäpphök har tyvärr inte efterföljts av någon dundersuccé de efterföljande åren, bland annat på grund av att gräset slagits på ett, för rastande fågel, ogynnsamt sätt. I år verkar det dock kunna bli riktigt bra igen, åtminstone om man ser på saken utifrån människoögon. Gräset har inte slagits i den södra delen utan står återigen oslaget. Tyvärr har man redan börjar anlägga golfbanan vilket gör att man inte är ensam ute på fältet utan får snällt dela på utrymmet med grävskopor och hjullastare. Detta till trots tror vi ändå att det kan bli riktigt lyckat i år. Fåglarna verkar inte störas nämnvärt av aktiviteten på fältet utan vi kan istället nu gotta oss åt ett flertal små "leråkrar" som fungerar som magneter för vissa fågelarter. Hela fältet är numer en mosaik av dessa leråkrar, vattendammar, små jordhögar och kortklippt gräs (Driving rangen). Allt detta omgärdas dessutom av den "Värmländska pustan" som tidigare alltså lockat åtskilliga rariteter till att rasta. Mosaiken av flera olika mikrobiotoper verkar i år göra att en större variation av arter rastar på fältet och detta bådar väl kanske för att någon raritet kan gömma sig bland grässtråna.

Hittills i år har ett rekordhögt antal dubbelbeckasiner rapporterats (för att vara så tidigt på säsongen). Hela fyra stycken (om det inte är så att det är en och samma individ som setts under en längre tid?) är exempelvis fler än vad som sågs under samtliga onsdagsvandringar under 1998. Även blåhake, kustpipare och myrspov har noterats under augusti och snart dyker väl de första rödstrupiga piplärkorna och lappsparvarna upp.

Samling vid terminalen
Vi kör detta arrangemang enligt tidigare utarbetade normer. Vi samlas utanför terminalbyggnaden klockan 17.00 och precis som vanligt så har vi ingen uttalad exkursionsledare som håller i tömmarna. När de som samlats anser att det är dags att bege sig ut så knallar man helt enkelt ut på fältet. Det har funkat fint tidigare och kommer nog funka minst lika bra i år också.

Vandringsdatum
Vi kör onsdagarna 8:e, 15:e och 22:e september. Det har visat sig att i slutet av september mattas fågeltillgången av avsevärt och vandringar i oktober producerar väldigt lite fågel. Vi måste också mana alla som tänker delta att hålla utkik på KOF:s hemsida, Wermlandslistan samt att lyssna på Värmlandssvararen på tisdagen innan varje vandring. Med tanke på de aktiviteter med golfbanebyggnationen på fältet kan förhållandena förändras och om vi blir tvungna att ställa in så meddelar vi detta via ovan nämnda medier.

Första vandringen sker alltså nu på onsdag klockan 17.00. Vi hoppas på god uppslutning på flygfältet då!

För Karlstads Ornitologiska Förening
Per Gustafsson

Vandringar 2004

Datum 8 september
15 september
22 september
 
Tid kl 17.00
 
Sam-
lings-
plats
Terminalbyggnaden Karlstads gamla flygplats
 
Följ Värmlandssvararen (054-83 97 55), Wermlandslistan och KOF:s hemsida för eventuella ändringar i programmet ovan
Läs om onsdagsvandringarna 1998