Lappmes Hammarö fågelstation 26/10 2004

linjehotwax.gif (853 bytes)
Vid lunchtid den 26:e oktober fångades höstens andra lappmes vid Hammarö fågelstation. Fågeln fångades i ”Kapade dungen” tillsammans med några stjärtmesar.

Att fågeln var en lappmes var ansvarig ringmärkare Bimbi Ollberg och stationschefen Björn Ehrenroth säkra på, även om de kunde konstatera att fågeln avvek ganska mycket från en vanlig lappmes. Visst är det väl också en lappmes, men kan man verkligen utesluta att det inte är en hybrid mellan lappmes och talltita?

Samtliga karaktärer som skiljer lappmes från talltita talar för lappmes. Hjässan är matt och har en brun ton, fågelns flanker är rostfärgade och ryggen är brun. Vidare är haklappen stor samtidigt som man kan se att haklappen kommer att bli ännu större när de ljusa brämen på fjädrarna under haklappen håller på att nötas bort. Storleken mellan talltita och lappmes överlappar men i jämförelse med en talltita är lappmesen klart större och ”biffigare”. Kroppsformen talar också för lappmes. Något som inte ses så bra på någon av bilderna är lappmesens ”yviga” fjäderdräkt. Den såg mer ”långhårig” ut i handen än vad som framträder på bilderna. 

Det som stör en aning är dock att färgerna på ryggen och flankerna är alldeles för bleka. Ryggen är gråbrun istället för varmt brun och även om flankerna är rostbruna så är de alldeles för blekt färgade. Hjässan däremot är något för mörk för en lappmes. Den brukar vaar tydligt brun men den aktuella fågelns hjässa är mörkt brunsvart i vissa vinklar. Att hjässan är matt och inte särskilt blank talar dock för lappmes.

Är detta är en lappmes med avvikande färgteckning eller kan en fullt normal lappmes se ut så här? Eller kan det kanske röra sig om en hybrid mellan lappmes och talltita?

Kommentarer mottages tacksamt till per.gustafsson@bredband.net 054-156933 eller 070-6415441.

 

Bild 1: Notera här främst profilen. Typisk lappmesnacke!
 
Bild 2: Haklappen syns här hyfsat bra. Notera också att under de vita brämen nedanför den synliga haklappen kommer en ännu större och bredare haklapp att nötas fram (när de vita brämen på fjädrarna nöts bort kommer det svarta under att framträda tydligare och haklappen kommer att öka i storlek).
 
Bild 3: Återigen kroppsformen och profilen. De bleka färgerna syns bra på denna bild och hjässan är här i det närmaste svart (jämför med bild 4).
 
Bild 4: På denna bild framträder färgerna som de såg ut ”på riktigt”. Hjässan är långt ifrån svart utan mörkt och matt brun-brunsvart. Flankerna har ”lappmeston” i färgen även om de är mycket ljusare än hos vanliga lappmesar. Ryggen är också för ljus men har klart mer brun ton är hos en talltita.
 
Bild 5: Flankernas och ryggens färger synd här i ett lite varmare ljus men hjässan ser återigen helt svart ut.
 
Bild 6: Notera haklappen och ”vad som komma skall” (se bild 2). Återigen ser hjässan brun ut.
 
Bild 7: Mot en annan bakgrund. Hjässans färgton ser ut som den gjorde i handen, något mörkare dock men tonen är ”rätt”. Notera också på denna bild stor fin vingpanel mot mörkare vinge.
 
Bild 8: I denna vinkel är det svårt att få det till något annat än en lappmes. Möjligen skulle flankerna vara något mer livligt färgade.
Se jämförande bilder på lappmesen och en talltita