Kommunkamp i Värmland 2004

linjehotwax.gif (853 bytes)
I vilken värmländsk kommun kommer det att se flest arter under 2004? KOF-sidan uppmanar alla skådare att skriva in sina observationer på Svalan. Varje vecka under året kommer en topplista baserad på Svalan att publiceras på KOF-sidan.

Ibland debatteras det vilken kommun som är fågelrikast i Värmland. Eller ses det kanske mest fågel i en kommun med färre fåglar, men flera skådare? 2004 kommer vi att få reda på detta. KOF-sidan kommer då att hålla reda på hur många arter som observeras i landskapets kommuner. Det är inte så avancerat som det låter. Undertecknad kommer helt enkelt att studera rapporteringssystemet Svalan och ta uppgifterna därifrån. I slutänden kommer antalssiffrorna att justeras mot Regionala rapportkommitténs beslut. Icke godkända obsar tas helt enkelt bort från slutresultatet.

Alla obsar som ska räknas måste således rapporteras in på Svalan. Länkar finns sedan något år på KOF-sidan (se Hem) Om någon behöver hjälp för att till exempel lägga upp sig som rapportör på Svalan, är det bara att höra av sig till undertecknad.

I dagsläget finns inga priser att utdela. Däremot kommer ju de lokala vinnarskådarna naturligtvis att höljas i ära och berömmelse. Dessutom kan de (utan att bespottas som viktigpettrar) skrida fram med högburet huvud och näsan i vädret under lång tid framåt.

Går det att överträffa Kristinehamn? Hur bra fågelkommun är egentligen Karlskoga? Kan Sunne tävla med sydligare komuner? Sliter man mera i fält i Karlstad än på andra platser? Är 218 arter ett rimligt segerresultat? Kommer inte bästa värmlandskommun att ligga högre än på 44:e plats i sverigestatistiken? Är inte Hagfors grymt underskattat? Hur många arter går det att skrapa ihop i västra Värmland? Hur ska egentligen Storfors rangordnas? En hel del frågetecken kommer att rätas ut under 2004.

Svalan håller helt automatiskt reda på kommungränser. Jag ska också försöka snickra ihop en direktlänk till systemet där Värmlands kommuner rangordnas utan mänskligt arbete. Sådana sammanställningar går att få för skådare och lokaler även idag, men jag är inte helt säker att det är möjligt för kommuner. Om detta blir svårt, ordnar jag en lista på KOF-sidan en gång i veckan.

Välkomna att lägga in obsar på Svalan alltså. Första sammanställningen kommer en vecka in i januari. Vet ni för resten vilken kommun som kunde notera flest arter på Svalan 2003? Det kan man se på Dagens Fågel under Listor respektive Kommunligan (hela Sverige). En genväg har ni här: http://svalan.environ.se/rappsyst/
dagens_listor_kommuner.asp

För den som inte orkar knappa sig igenom hela listan, kommer ett sammandrag här:

Kommun Arter 2003
Kristinehamn 218
Karlstad 204
Säffle 195
Hammarö 167
Karlskoga 149
Gullspång*  152
Storfors 136
Torsby 136
Sunne 132
Hagfors 129
Degerfors 110
Kil 107
Forshaga 89
Årjäng 75
Arvika 65
Filipstad 40
Eda 31
Grums 15
Munkfors 3
*Framför allt i Västergötland

En annan länk rangordnar de skådare som rapporterat flest arter i Värmland på Svalan.
http://svalan.environ.se/rappsyst/dagens_listor_
person.asp?typ=landskap&regionid=15

Eller lokaler: http://svalan.environ.se/rappsyst/dagens_listor_
lokaler.asp?typ=landskap&regionid=15


Frågor och oklarheter besvaras gärna av undertecknad.

Jan Wilhelmsson