Kommunkampen 2004

linjehotwax.gif (853 bytes)
Kommunkampen 20/4 2004
Kommunkampen redovisar sin tolfte lista, den här gången på en tisdag. Utvecklingen kan också följas direkt på länkarna på KOF-sidans förstasida. Karlstad har lett under senaste veckan, men på sluttampen har Kristinehamn kommit upp på delad förstaplats.  

Nu när sträckbevakningen kommit igång på allvar på Värmlandsnäs sydspets skjuter Säffles resultat snabbt i höjden. Kommunen låg redan tidigare trea, men nu är de bara några arter från ledarduon. Kanske leder Säffle efter nästa helg? Fyran och femman är de samma som sist och speciellt Storfors verkar sitta säkert på den platsen. Därefter tumlas det om en smula i tabellen i mittenskiktet. På den nedre halvan av tabellen har Hagfors tagit ett rejält kliv uppåt.

Våren ångar på och nya flyttfåglar anmäler sig ständigt. Denna vecka har de första lövsångarna spridit sina mjuka tonräckor över den värmländska nejden. Bland iakttagelserna i övrigt kan nämnas en mängd ringtrastar bland annat i Storbron (Filipstad), Nybacka (Karlstad), Göstahult (Karlstad), V Takene 6 ex (Hammarö), Posseberg 2 ex (Kristinehamn), Herrgårdsgärdet (Storfors), Ulleruds-Hedås (Forshaga) och Torptjärn (Forshaga), Ullvettern (Storfors), Segerstad (Karlstad), Djupdalen (Karlstad) och Kilsviken (Kristinehamn). Pilgrimsfalk har iakttagits i Varnumsviken (Kristinehamn), Ladholmen 2 ex (Säffle) och Hannäsområdet 2 ex (Kil). Röd glada har setts på Ladholmen och i Ölmeviken. Brun glada noterades på Ladholmen. Besökare på Ladholmen har också kunnat se en kustlabb dra förbi. En flock spetsberggäss (24 ex) har betat vid Hannäs tillsammans med två troliga tundrasädgäss. Några grå- och svarthakedoppingar har också varit synliga (Hults hamn, Kristinehamn, respektive Hammarö fågelstation, Arnön och Ladholmen. Till sist kan nämnas att hackspettssäsongen fortsätter med tretåig hackspett 3 ex i Fräkensjöområdet (Hagfors) och gråspett i Slåttmyren (Hagfors) 

Topplista 20/4 2004
1. Karlstad   136 arter
  Kristinehamn   136 arter
3. Säffle   132 arter
4. Storfors   111 arter
5.  Kil   102 arter
6. Forshaga   100 arter
7. Hammarö   94 arter
7. Filipstad   94 arter
7. Karlskoga   94 arter
10.  Hagfors   85 arter
11. Sunne   83 arter
12. Torsby   81 arter
13. Arvika   77 arter
14. Degerfors   76 arter
15. Årjäng   68 arter
16. Gullspång   66 arter
17. Eda   20 arter
18. Grums   9 arter
19. Munkfors   0 arter

Gullspångs medverkan på resultatlistan får mest ses som jämförelsematerial. 

Det går att studera artlistorna för kommuner sorterade länsvis på Svalan. Om ni vill se arterna i er egen kommun, klicka på kommunnamnet. Då presenteras artlistan i kronologisk ordning vartefter arterna trillat in, Vill ni hellre se arterna i systematisk ordning, klicka på "Artnamn".

Rapportera dina observationer på Svalan

Har du frågor, skriv till Jan Wilhelmsson

 

linjehotwax.gif (853 bytes)