KOF:s ungdomar på skåneresa

linjehotwax.gif (853 bytes)

Ägretthäger i Sunne
Torsdagen den 27:e maj klockan åtta på kvällen gick startskottet för KOF:s ungdomsgrupps Skåneresa. Tillsammans med vår chaufför Karl Hammar åkte vi till en början norrut mot sjön Björken, norr om Sunne.

Samtliga deltagare utom Nils kunde följa med på draget mot ägretthägern som tillbringat dagen i Sunne. När vi närmade oss Björken började Kalles mobil att ringa. Efter ett kort samtal svängde han in och parkerade vid vägkanten. Ägretthägern hade precis lämnat Björken och var på väg mot söder. Vi ställde snabbt upp tubkikarna och började spana. Efter några nervösa minuter kom den flygande på långt avstånd. En mycket lyckad start på resan och vi åkte mot Karlstad för att hämta Nisse. Nu började resan söder ut...

linjekortsvart.gif (837 bytes)

ressallskapettusk.jpg (14370 bytes)

Ett skådande ressällskap. Foto: Lars Helseth.

linjekortsvart.gif (837 bytes)

Ringnäbbad mås och sydnäktergal
I gryningen var vi framme i Halmstad och började att leta efter den ringnäbbade måsen vid hamnutfyllnaden. Efter någon timme och några "falska larm" hittade kursledaren den rätta måsen. Vid lokalen kunde vi även se en flock förbisträckande prutgäss, svart rödstjärt och kensk tärna. Efter frukosten fortsatte vi ner mot Skåne.

Dagen innan hade det upptäckts en sydnäktergal vid Örby ängar i Helsingborg, vilket blev vårt första stopp i Skåne. Fågeln kunde höras innan vi kom ut ur bilen och vi kunde jämföra sången med alla de vanliga näktergalarna som fanns i området. Samtliga deltagare fick nytt Sverige-X.

Glada miner i Ystad
Vi åkte nu till Malmö för att leta efter en mås till. Den här gången var det en svarthuvad mås. Tyvärr gick det inte lika lätt som i Halmstad och vi åkte från Malmö utan att ha sett den. Vi fortsatte resan mot Vellinge ängar. Där såg kursledaren en svartbent strandpipare som vi andra lyckades missa.

Nu stod glador och Ystads soptipp på resplanen. Men vår kräsna kursledare ville inte livskryssa rödglada på en soptipp, så han satt klistrad vid bilrutan hela vägen. Det gav resultat. Men det var inte Per som var upptäckaren. Lisa fick syn på en rovfågel som vi snabbt artbestämde till rödglada. På soptippen fanns det gott om glador. De flesta var röda men vi lyckades hitta en brunglada i smeten av röda glador och måsar.

linjekortsvart.gif (837 bytes)

rodgladatusk.jpg (15588 bytes)

Rödglada på Ystads soptipp 28/5 1999. Foto:Anders Helseth.

linjekortsvart.gif (837 bytes)

Bommar
Eftersom vi var i Skåne skulle vi leta storkar också, så vi åkte till Vomb- och Krankesjön. Några storkar kunde vi tyvärr inte hitta. Det fanns heller inga vitvingade tärnor vid Krankesjön, som några av oss hoppats på. Vi fick dock se ett par svarttärnor.

Vi åkte istället till Vombs vattenverk. Där skulle det finnas fältpiplärka. Inga fältpiplärkor, men en sur skåning som stängde bommen på vägen vi hade åkt in på. Bommen kunde vi lyfta undan och vi fortsatte. Det började bli kväll och vi letade upp en sovplats en liten bit norr om Falsterbo.

Falsterbo
Vi började morgonen med sträckskådning vid Nabben, Falsterbonäset. Första timmen var väldigt lugn. Det enda som observerades var en 2k kustpipare som sprang omkring på en sandbank. Men sen började det hända saker. Kalle gick iväg mot fyren och lyckades stöta upp en jorduggla.

Nere vid Nabben fick Lisa syn på en stor fågel som kom flygande. Även Anders H fick syn på fågeln. Ganska snabbt skrek han ut "SKEDSTORK"! Fågeln kom mycket nära och försvann sedan ut mot havet. Samtidigt kom också två ljusa labbar förbi och kunde ses av alla utom Kalle och Lars.

linjekortsvart.gif (837 bytes)

vybynighttusk.jpg (9590 bytes)

Falsterbo fyr. Foto: Anders Helseth.

linjekortsvart.gif (837 bytes)

Farofylld jakt på fältpip
Vi lämnade Falsterbo ganska tidigt på morgonen och åkte mot Hammar (inte Kalle). Där kunde vi observera två sjungande kornsparvar. Nästa "skåneart" att skåda var fältpiplärka. Men den visade sig vara svårobserverad och vi lyckades missa den på flera kända och säkra lokaler, t.ex. Ravlunda, Stenshuvud och Drakamölla.

Vid Drakamölla inträffade det några roliga saker. Per och Lars (som numera har "hästskräck") skulle se fältpiplärka till varje pris. De trodde att den skulle finnas i en hästhage och traskade glada ut i hästhagen. Plötsligt blev de, enligt deras berättelse, omringade av hästar. Deras enda utväg var att klättra över ett staket. Lars var snabbast över och fastnade med byxan på taggtråden och satte sig på det som visade sig vara ett elstängsel. Där satt Lars och skrek medan Per hittade en grind som han gick igenom. Per lyckades dock också få sig en stöt, då han lade handen på grindstolpen...? elstängslet!

Nisse och Lisa hade fått nog av fältpiplärkor och tittade på blommor i en närliggande trädgård, och Anders & Anders letade sommargylling i ekbackarna. Efter några timmar var resultatet en sjungande sommargylling det enda noterbara. Kalle, som hade vilat sig i bilen, hade också hört en sommargylling genom fönstret.

Campande gulhämplingar
Vi fick avsluta kapitlet fältpiplärka och satsade nu på gulhämpling istället. Då var Åhus det självklara valet av lokal. På väg till Åhus observerades en skatgök från bilen. Men eftersom vi bara såg den ifrån bilen ville ingen säga säkert att det var en skatgök.

Efter en promenad på Östra Täppets camping i Åhus hittade vi några gulhämplingar. Vi fick se och höra dem mycket bra. Detta satte punkt för en mycket händelserik dag. Vårt övernattningsställe blev även denna natt Ljungen vid Falsterbo.

linjekortsvart.gif (837 bytes)

gulhamplingtusk.jpg (16676 bytes)

Gulhämpling i Åhus 29/5 1999. Foto: Anders Helseth

linjekortsvart.gif (837 bytes)

Förlängd flyttning
Vi startade även söndagsmorgonen på Nabben. Den här morgonen rastade det en ad kustpipare. (Eller var det gårdagens kustpipare som hade blivit äldre?) Det sträckte också 93 prutgäss. Men i övrigt var det lugnt så vi satsade på svartbent strandpipare på Ängsnäset istället. Och denna gång gick det vägen. Trots ganska långt avstånd kunde vi konstatera att förutom större strandpipare fanns det även en svartbent strandpipare på lokalen. Vi såg även en hornuggla och en smalnäbbad simsnäppa på samma ställe.

Vi ville ge den svarthuvade måsen en chans till så vi begav oss till Malmö. Men efter ett par timmars sökande gav vi upp. Vi började vår resa norrut igen, men inte hem till Värmland, utan till Dalarna. Utanför Grängesberg, i Hötjärn, hade det upptäckts en vitgumpsnäppa dagen innan och vi bestämde att vi skulle göra ett försök för att se den. Det blev många timmar i bilen och några försökte sova medan andra firade att Sverige hade vunnit schlagerfestivalen. Vi kom i alla fall fram till slut och kunde se "den lilla amerikanska felflygaren med vit övergump". I Hötjärn fanns även myrsnäppa.

Rekordskådning
Kalle hade tidigare på dagen fått ett telefonsamtal angående en lappuggla som hade varit synlig vid Siljansnäs. Det var bara 10 mil norr om Grängesberg, så vi fortsatt norrut. När vi närmade oss platsen skrek Anders H att han såg en lappuggla. Bilen stannade och alla hoppade ut. Vi fick strax syn på ytterligare uggla och en holk där de höll till. Men det var inga lappugglor, utan slagugglor. Fyra deltagare hade aldrig observerat slaguggla tidigare. Vi fick alltså en jättefin avslutning på vår Skåneresa...

Det är nog få i Sverige som har sett svartbent strandpipare och slaguggla på samma dag. Och om någon har gjort det har den i alla fall inte sett vitgumpsnäppa! Vi blev alltså historiska denna dag.

Hemma igen
Vi kom hem till Karlstad klockan halv tolv och alla var trötta, men nöjda med resan. Och alla drömde nog om samma sak den natten...

Vi vill tacka tre värmlandsskådare för sina insatser som gjort ungdomskursen genomförbar; Karl Hammar, Sven Larsson och Jan Wilhelmsson. Alla tackas hjärtligt. Sedan vill vi tacka alla föräldrar som ställt upp för oss.

Till sist vill deltagarna tacka kursledaren Per Gustafsson som har tagit ett mycket bra initiativ och startat kursen!

Lars och Anders Helseth

Övriga kursdeltagare:
Nils Carlsson
Lisa Elofsson
Per Gustafsson
Anders Olovsson

Karlstad den 9 augusti 1999

linjehotwax.gif (853 bytes)